Brownies in het kort

Brownies worden meestal met de hand gegeten, vaak samen met melk of koffie. Soms worden ze warm geserveerd met ijs, vooral in restaurants.
Oorsprong
Brownies werden voor het eerst geserveerd op de World's Columbian Expostition in 1893. Een kok in het Palmer House Hotel bedacht de brownies nadat Bertha Palmer hem had gevraagd om een toetje te maken voor de dames die de expositie bezochten. Ze wilde dat dit toetje kleiner zou zijn dan een stukje cake en makkelijk met de hand kon worden gegeten. De brownies die de kok toen bedacht bevatten walnoten en een glazuur van abrikoos. Het hotel serveert dit type brownie al die tijd nog steeds!

Het recept van brownies zoals men die tegenwoordig het beste kent, komt uit 1905. Het verscheen voor het eerst in een editie van The South American Cooking School Cook Book door Fannie Pack. Dit recept was echter voor kleine chocoladecakejes die individueel werden gebakken in bakvormen, dus eigenlijk niet echte brownies. Een tweede recept verscheen in 1907 in Lowney's Cook Book, geschreven door Maria Willet Howard en gepubliceerd door Walter M. Lowney Company van Boston. In dit recept wordt een extra ei en meer suiker toegevoegd aan de brownies.
Het recept
De benodigde ingrediënten:
- 350 gram bittere chocola
- (60-70% cacao)
- 250 gram ongezouten roomboter
- 3 grote eieren
- 250 gram donkere muscovado suiker of donkerbruine basterd
- 50 gram bloem (eventueel 30 gram erbij)
- 1 flinke theelepel bakpoeder
- snufje zout
- Vierkant bakblik van 23 x 23 cm
- Houten prikker (om gaarheid te testen)
- Mixer
- Pan
- Schaal
- Eventueel magnetron
- Rek om de brownies cake af te laten koelen
Voorbereiding
- Oven voorverwarmen op 160-170 graden celcius
- Smelt de chocola en de boter samen en roer goed (smelt het au bain marie) d.w.z. boven een pan met heet water, maar de bodem van de kom mag het water niet raken!
- Je kan het ook in de magnetron smelten
- Neem een mixer en sla de eieren totdat ze licht van kleur worden, mix dan de suiker erdoor en ga door met mixen tot de massa dik en glanzend wordt.
- Schep dan voorzichtig de gesmolten chocola erbij.
- Daarna zeef je de bloem erboven met het bakpoeder en schep dat er voorzichtig doorheen.
Bereidingswijze
- Giet in het ingevette bakblik de massa, plaats op een bakblik en schuif dat net onder het midden van de oven.
- Bak voor ongeveer 35 minuten.
- Test de gaarheid door bijv. een saté prikker in de cake te steken.
- Als het goed is moet er nog het er nog het er niet droog uitkomen, er moeten wat vochtige kruimeltjes aan het stokje plakken.
- Laat de brownies cake in de vorm afkoelen op een rek.
- Na ongeveer 30 minuten keer je de cake om, laat het verder afkoelen en snij er daarna mooie vierkante brownies van!
Dit moet genoeg zijn voor 16 brownies! Ik hoop dat het je goed gelukt is om de brownies te kunnen maken. Eetsmakelijk! ;)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten